JAN STANISŁAW ŁOŚ I JEGO NIEUDANA PRÓBA ZDOBYCIA HABILITACJI - Masternak, Patrycja (Zeszyty Prawnicze, 2024)
W roku 1945 były ziemianin i dyplomata, Jan Stanisław Łoś, podjął pracę w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim jako wykładowca historii starożytnej. Majątek Łosia został przejęty przez komunistyczne władze, więc musiał szybko znaleźć sobie nowe źródło utrzymania. Znakomite przygotowanie humanistyczne sprawiło, że okazał się znakomitym wykładowcą. Jego eseje poświęcone historii starożytnej zdobyły tymczasem wielką popularność wśród czytelników. Uniwersytet potrzebował jednak wykładowcy-profesora. Starania Łosia o habilitację dwukrotnie zakończyły się niepowodzeniem. Za drugim razem w jego staraniach o uzyskanie habilitacji wspierał go światowej sławy historyk prawa i papirolog Rafał Taubenschlag. Okazało się, że Łoś nie chciał zrezygnować ze swej pięknej prozy oraz nie wykazywał najmniejszego zainteresowania suchymi analizami, które mogły mu przynieść uznanie świata akademickiego.