POJĘCIE „ZOBOWIĄZANIE ALIMENTACYJNE” W REGULACJI ROZPORZĄDZENIA RADY (WE) NR 4/2009 ORAZ JEGO WYKŁADNIA W ORZECZNICTWIE TRYBUNAŁU SPRAWIEDLIWOŚCI UNII EUROPEJSKIEJ - Nadstazik, Luiza (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Migracja obywateli państw Unii Europejskiej ma znaczenie społeczne i powoduje wzrost liczby spraw transgranicznych w sprawach rodzinnych, w tym alimentacyjnych. Instrumentem prawnym znajdującym zastosowanie w sprawach z zakresu alimentacji transgranicznej jest rozporządzenie Rady (WE) nr 4/2009 z 18 grudnia 2008 r. w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych. W artykule zajęto się kwestią definiowania terminu „zobowiązanie alimentacyjne”, w tym koniecznością jego szerokiego rozumienia, oraz wykładnią w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w tym zakresie.