ZASKARŻALNOŚĆ UZASADNIENIA WYROKU WOJEWÓDZKIEGO SĄDU ADMINISTRACYJNEGO - Siwek, Joanna (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Niniejszy artykuł został poświęcony problematyce możliwości zaskarżenia wyroku wojewódzkiego sądu administracyjnego w części dotyczącej uzasadnienia. Przedstawiono aktualną regulację prawną, a także wskazano jej wady oraz wynikające z nich zagrożenia dla interesu strony skarżącej. Głównym przedstawionym problemem jest kształtowanie sytuacji faktyczno-prawnej podmiotu na podstawie ocen prawnych i faktycznych zawartych w uzasadnieniu orzeczenia wojewódzkiego sądu administracyjnego. Ponadto zaproponowano alternatywne sposoby nowelizacji, skutkującej poprawą sytuacji prawnej strony skarżącej.