KOMUNIKACJA W POLSKIM JĘZYKU MIGOWYM JAKO ELEMENT DOSTĘPNOŚCI INFORMACYJNOKOMUNIKACYJNEJ BANKÓW KOMERCYJNYCH W POLSCE - Bożek, Wojciech; Kowalewska, Ewa; Musiał, Marta (Zeszyty Prawnicze, 2025)
W opracowaniu zaprezentowano wyniki badań naukowych w obszarze dostępności usług bankowości detalicznej banków komercyjnych w Polsce z zawężeniem pola eksploracji do dostępności informacyjno-komunikacyjnej i jej narzędzia, jakim jest komunikacja w polskim języku migowym. Celem prowadzonych badań było ustalenie stanu dostosowania banków komercyjnych do potrzeb osób z dysfunkcją słuchu. Należy podkreślić, że na gruncie obowiązującego ustawodawstwa banki mają obowiązek zapewnienia dostępności usług dla osób ze szczególnymi potrzebami. W badaniach korzystano z metody dogmatycznej, analitycznej (zarówno w odniesieniu do obowiązujących uregulowań prawnych, jak i danych statystycznych), a także badań ankietowych. Wyniki prowadzonych analiz potwierdzają tezę o niepełnym dostosowaniu działalności banków komercyjnych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami w obszarze dostępności informacyjno-komunikacyjnej.