NADZÓR NAD UCHWAŁAMI ORGANÓW KRAJOWYCH POLSKIEGO ZWIĄZKU ŁOWIECKIEGO - Dytko, Jan (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Polski Związek Łowiecki jest organizacją typu zrzeszeniowego. Polski Związek Łowiecki tworzą osoby fizyczne i prawne. Polski Związek Łowiecki działa na podstawie ustawy oraz statutu uchwalonego przez Krajowy Zjazd Delegatów Związku. Posiada osobowość prawną. Polski Związek Łowiecki prowadzi gospodarkę łowiecką przez hodowlę i pozyskiwanie zwierzyny oraz działa na rzecz jej ochrony przez regulację liczebności populacji zwierząt łownych. Zakres działalności organów Polskiego Związku Łowieckiego wyznaczają ustawa oraz statut uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów. Krajowe organy Polskiego Związku Łowieckiego wykonują swoje kompetencje między innymi przez działalność uchwałodawczą, która podlega nadzorowi ministra do spraw środowiska. Kryterium nadzoru jest legalność. Organ nadzoru na wypadek naruszenia statutu Związku może uchylić w całości lub w części nadzorowaną uchwałę, a w przypadku naruszenia ogólnie panującego porządku prawnego może stwierdzić nieważność uchwały w części lub w całości. Formą ingerencji nadzorczej jest decyzja administracyjna, którą wydaje organ nadzoru i która podlega weryfikacji w trybie wniosku o rozpatrzenie sprawy lub alternatywnie weryfikacji w trybie skargi sądowoadministracyjnej wnoszonej na decyzję nieostateczną. Celem artykułu jest prezentacja i omówienie zagadnień związanych ze środkami nadzoru nad działalnością uchwałodawczą organów krajowych Polskiego Związku Łowieckiego, z ukazaniem i specyfikacją oraz trybem weryfikacji formy jego zastosowania.