STATUS PRAWNY KRYPTOWALUT I OPODATKOWANIE DOCHODÓW UZYSKIWANYCH Z TYTUŁU OBROTU NIMI - Jóźwiak, Edyta (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Pojęcie kryptowaluty jest znane już od końca XX w.; ówczesny rynek potrzebował rewolucji i kryptowaluta miała się stać narzędziem do dokonania tego. Po raz pierwszy została scharakteryzowana przez Wei Dai’a jako pieniądz opierający się na kryptografii, kontrolującej tworzenie oraz dokonywanie transakcji w danej walucie. W takim znaczeniu kryptografa miała w pewien sposób zastąpić centralnych emitentów pieniędzy. Kontynuacją tej myśli stała się pierwsza kryptowaluta bitcoin, „wykopana” w 2009 r., a następnie wiele innych opierających się na tym samym kodzie źródłowym. Obecnie w wielu miejscach można płacić za pomocą kryptowalut, pojawiły się również bankomaty, w których można wpłacać i wypłacać bitcoiny. Co więcej, niektóre państwa uznały bitcoin za walutę swojego kraju. Z punktu widzenia obrotu nimi istotne znaczenie ma status prawny kryptowaluty oraz zasady opodatkowania. W polskim porządku prawnym, na skutek nowelizacji ustawy, od 1 stycznia 2019 r. sposób opodatkowania kryptowalut uległ radykalnej zmianie, głównie ze względu na zmianę ustawy o podatku dochodowym od osób fzycznych. Jednakże zmiana przepisów nie zmieniła podejścia organów podatkowych, co w przeważającej większości wymusiło konieczność podjęcia tematu przez Wojewódzkie Sądy Administracyjne oraz Naczelny Sąd Administracyjny.