AKSJOLOGICZNE I PRAWNE PODSTAWY PRAWA DO ENERGII W SYSTEMIE PRAWA MIĘDZYNARODOWEGO - Milczarek, Ewa (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Celem badawczym artykułu jest określenie statusu prawa do energii w systemie prawa międzynarodowego. Rezultatem badań jest określenie, czy prawo do energii jest elementem systemu ochrony praw człowieka, jaka jest treść tego nowego prawa i jakie są granice jego realizacji. Badanie daje odpowiedź również na pytanie, czy prawo do energii wymaga autonomicznego uznania. W opracowaniu dokonano kompleksowej analizy interferencji prawa do energii na prawa człowieka w wymiarze faktycznym, prawnym i aksjologicznym. Metodami badawczymi wykorzystanymi w pracy są metoda komparatystyczna oraz dogmatyczno-prawna.