WYKONANIE UMOWY W ROZUMIENIU ART. 45 UST. 5 USTAWY Z 12 MAJA 2011 R. O KREDYCIE KONSUMENCKIM - Moraczewski, Wojciech (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Wykonanie umowy, o którym mowa w art. 45 ust. 5 ustawy z 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim jest zagadnieniem prawnym będącym przedmiotem niniejszego opracowania, które coraz częściej pojawia się w praktyce ze względu na rosnące zainteresowanie sankcją kredytu darmowego jako uprawnienia przynależnego konsumentom. Jego celem jest przedstawienie w sposób możliwie szeroki najważniejszych aspektów prawnych, które dotyczą omawianego zagadnienia. W ramach podjętych nad nim rozważań dokonana została wykładnia przepisu art. 45 ust. 5 u.k.k., z uwzględnieniem poglądów występujących w doktrynie prawnej i w orzecznictwie sądów powszechnych. Prowadzą one do jednoznacznego wniosku, że poglądem najbardziej uzasadnionym i dominującym jest ten, w świetle którego o wykonaniu umowy w rozumieniu art. 45 ust. 5 u.k.k. można mówić wówczas, gdy wszystkie strony stosunku kredytowego wywiążą się ze swoich obowiązków wynikających z umowy o kredyt konsumencki. Za jednostkowy, odosobniony i pozbawiony podstaw prawnych uznać należy więc pogląd głoszący, że wykonanie umowy jest równoznaczne z zawarciem umowy jako terminem, od którego rozpoczynać powinien się bieg do skorzystania z uprawnienia w ramach sankcji kredytu darmowego.