WYBRANE ASPEKTY TRANSPLANTACJI NARZĄDÓW W STANACH ZJEDNOCZONYCh - Guzik-Makaruk, Ewa M.; Olesiuk-Okomska, Magda (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Streszczenie Opracowanie zostało poświęcone wybranym aspektom transplantacji narządów w Stanach Zjednoczonych. Przedstawiono w nim wybrane dane statystyczne, regulacje prawne w zakresie transplantacji ex vivo i ex mortuo, system transplantacyjny oparty na Sieci Pobierania i Przeszczepiania Narządów, organizacje pobierania narządów, regulacje prawne dotyczące zakazu handlu narządami ludzkimi, a także marginalny przypadek handlu narządami, zakończony wyrokiem skazującym w 2012 r.