MOŻLIWOŚCI WYKORZYSTANIA BADAŃ POLIGRAFICZNYCh W POLSKIM PROCESIE KARNYM - Szczepaniec, Maria (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Streszczenie W artykule zaprezentowane zostały rozważania dotyczące możliwości wykorzystania wyników badań poligraficznych na użytek postępowania karnego. Zasadniczym celem takiego badania jest eliminacja błędnych wersji osobowych, jakkolwiek w doktrynie nadal pozostaje sporna kwestia możliwości dowodowego wykorzystania ekspertyzy poligraficznej. W artykule wyrażone zostało stanowisko, że wyniki ekspertyzy poligraficznej mogą stanowić dowód w procesie karnym.