CO JEST DOBRE DLA PRZEDSIĘBIORCÓW, A CO NALEŻY ZMIENIĆ, CZYLI O NADZIEI W PRAWIE UBEZPIECZENIOWYM - Fuchs, Dariusz (Zeszyty Prawnicze, 2025)
W artykule dokonano analizy rangi i znaczenia ubezpieczenia w życiu społeczno-ekonomicznym, szczególnie zwracając uwagę na potrzeby przedsiębiorców. Zwrócono uwagę na konsekwencje obecnej regulacji definicji umowy ubezpieczenia zawartej w art. 805 k.c. Podkreślono, że prawidłowa wykładnia tej regulacji nie jest możliwa bez uwzględnienia prawa publicznego, a przede wszystkim: ustawy o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej oraz ustawy o dystrybucji ubezpieczeń. Dokonano także w tekście wylistowania świadczeń przysługujących przedsiębiorcy z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia, jak również sformułowano wnioski de lege ferenda, zwracając uwagę na braki obecnej regulacji prawa polskiego.