NORMATYWNY MODEL FUNKCJONOWANIA PUNKTÓW NIEODPŁATNEJ POMOCY PRAWNEJ I NIEODPŁATNEGO PORADNICTWA OBYWATELSKIEGO W TEORII I W PRAKTYCE - Daniluk, Dawid (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Artykuł dotyczy normatywnego modelu funkcjonowania punktów nieodpłatnej pomocy określonego w ustawie z 5 sierpnia 2015 r. o nieodpłatnej pomocy prawnej, nieodpłatnym poradnictwie obywatelskim oraz edukacji prawnej. W pierwszej części opracowania zostały przedstawione teoretyczne założenia wynikające z tej ustawy. W części badawczej zostały scharakteryzowane trudności związane z prowadzeniem punktów w latach 2022-2024 i w konsekwencji została podjęta próba odpowiedzi na zasadnicze pytanie, czy normatywny model funkcjonowania punktów nieodpłatnej pomocy prawnej i nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego jest w praktyce realizowany.