SĘDZIOWSKIE MIARKOWANIE OPŁATY EGZEKUCYJNEJ ZA EGZEKUCJĘ ŚWIADCZEŃ NIEPIENIĘŻNYCH – PRZYCZYNEK DO DYSKUSJI - Bródka, Jakub (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza dopuszczalności rozszerzenia mechanizmu sądowego miarkowania opłaty egzekucyjnej na opłaty za egzekucję świadczeń niepieniężnych. Rozważania objęły historyczny kształt instytucji miarkowania opłaty egzekucyjnej po wejściu w życie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, przesłanki jej zastosowania i wykładnię w dorobku doktryny i judykatury. Poruszone zostało także zagadnienie mechanizmu poboru opłat za egzekucję świadczeń niepieniężnych. Signum specificum tego rodzaju egzekucji nie wyklucza dokonania sądowej oceny słuszności ustalonej opłaty, szczególnie w przypadku egzekucji wydania nieruchomości albo opróżnienia pomieszczenia oraz wydania rzeczy. Wniosek ten wzmacnia jakościowa zmiana normatywnego kształtu instytucji miarkowania i utrwalenie praktyki sądów w stosowaniu art. 48 u.k.k. Kontrastuje z tym mechanizm miarkowania ustawowego, który nie uwzględnia indywidualnych okoliczności sprawy i nie podlega kontroli sądowej. Pozwala to stwierdzić, że de lege ferenda zasadne jest rozszerzenie sądowego miarkowania opłaty egzekucyjnej na opłaty za egzekucję świadczeń niepieniężnych.