UTWORZENIE I POCZĄTKI DZIAŁALNOŚCI WRIEMIENNAGO DEPARTAMENTA PRZY II DEPARTAMENCIE WILEŃSKIEGO SĄDU GŁÓWNEGO (1805-1806) - Godek, Sławomir (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Ukazem cesarskim z 25 lutego 1806 r. utworzono przy II Departamencie Wileńskiego Sądu Głównego Wriemiennyj Departament. Powierzono mu zadanie rozstrzygnięcia nieosądzonych spraw zalegających od lat w II Departamencie. Artykuł przedstawia genezę Wriemiennago Departamenta, proces organizowania jego kancelarii, przygotowywania siedziby, przejmowania akt sądowych. Wyświetlenie początków tej instytucji daje okazję do odsłonięcia przyczyn wieloletnich opóźnień w sądzeniu spraw cywilnych w Sądzie Głównym guberni wileńskiej, a także wyobrażenie o skali zaległości.