KILKA UWAG O ODPOWIEDNIM STOSOWANIU PRAWA - Jaworski, Jacek (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Odpowiednie stosowanie – to klauzula odsyłająca do zastosowania innych przepisów. W artykule podjęto próbę redefinicji wskazanego pojęcia w aspekcie rozumienia przyjętego dotychczas w doktrynie oraz wskazania na aspekt odesłania do jednego przepisu (skala mikro) oraz do wielu przepisów (skala makro). W konsekwencji ustalono, że brak stosowania nie można uznać za odpowiednie stosowanie. Stosowanie określonych przepisów, nawet w sposób odpowiedni, musi bowiem wiązać się przynajmniej z częściowym ich zastosowaniem. W przypadku odesłania do wielu przepisów istnieje możliwość braku zastosowania danego przepisu, pod warunkiem że inny przepis będzie miał jednak zastosowanie.