WARTOŚĆ DOWODOWA OPERATU SZACUNKOWEGO (OPINII BIEGŁEGO RZECZOZNAWCY MAJĄTKOWEGO) SPORZĄDZONEGO NA ZLECENIE URZĘDU VS. WARTOŚĆ DOWODOWA PRYWATNEGO OPERATU SZACUNKOWEGO W POSTĘPOWANIU ADMINISTRACYJNYM O USTALENIE OPŁATY PLANISTYCZNEJ - Piotrowska, Lidia; Wasylik, Przemysław A. (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Niniejszy artykuł podejmuje problematykę wartości dowodowej operatu szacunkowego, rozumianego jako opinia o wartości nieruchomości przygotowana przez rzeczoznawcę majątkowego. Autorzy zbadali ją w kontekście porównania operatu szacunkowego sporządzonego na zlecenie prywatne (tzn. na wniosek strony) oraz operatu przygotowanego przez biegłego (rzeczoznawcę majątkowego) powołanego przez organ administracji publicznej. Analiza została przeprowadzona w odniesieniu do postępowania administracyjnego o ustalenie opłaty planistycznej. W artykule wskazano na znaczenie pojęcia „dowód” w postępowaniu administracyjnym oraz przedstawiono definicję legalną „operatu szacunkowego”. Odniesiono się także do procedury ustalenia opłaty planistycznej. Ponadto, zaprezentowano wnioski z własnej analizy zawiadomień i decyzji administracyjnych wydanych w tego rodzaju sprawach. Celem badawczym było ustalenie, który rodzaj operatu szacunkowego ma większą wartość dowodową. Postawiono tezę badawczą, że operat szacunkowy sporządzony na zlecenie strony (prywatny) w postępowaniu dotyczącym opłaty planistycznej może mieć taką samą wartość dowodową jak operat szacunkowy sporządzony przez biegłego (rzeczoznawcę majątkowego) powołanego przez organ administracji. Z wykorzystaniem metody dogmatyczno-prawnej (analizy przepisów oraz literatury) oraz metody empirycznej (analizy akt, orzeczeń i decyzji administracyjnych) autorzy przedstawili wyniki własnej analizy zawiadomień i decyzji administracyjnych.