ZASADA SKUTECZNOŚCI JAKO PODSTAWA OBOWIĄZKU UWZGLĘDNIENIA PRZEZ NSA Z URZĘDU PRAWA UE - Łuczak, Konrad (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Streszczenie Celem artykułu było ustalenie, czy dla NSA rozpoznającego sprawę w granicach skargi kasacyjnej, może w określonych przypadkach powstać obowiązek uwzględnienia z urzędu prawa UE, na podstawie zasady skuteczności, która wynika z prawa UE. Artykuł obejmuje trzy części. W pierwszej scharakteryzowano podstawy kasacyjne i zasadę związania NSA granicami skargi kasacyjnej. Druga dotyczy treści zasady skuteczności i sposobu korzystania z niej w odniesieniu do krajowych reguł procesowych. W ostatniej części zbadano trzy warunki konstrukcji podstawy kasacyjnej pod kątem zasady skuteczności. Wnioski są następujące. Z jednej strony, obowiązek uwzględnienia przez NSA z urzędu prawa UE nie powstaje wtedy, gdy w skardze kasacyjnej w ogóle nie sformułowano podstawy kasacyjnej dotyczącej naruszenia prawa UE, jak również gdy sformułowano ją nieprawidłowo, bez wskazania konkretnego przepisu prawa UE. Z drugiej strony, obowiązek ten wchodzi w grę przy ponownej skardze kasacyjnej wniesionej w tej samej sprawie gdy okaże się, że wykładnia prawa UE ustalona we wcześniejszym orzeczeniu NSA, jest niezgodna z wyrokiem prejudycjalnym TSUE.