ODPŁATNOŚĆ UMOWY O ZAKAZIE KONKURENCJI W CZASIE TRWANIA STOSUNKU PRACY - Zwolińska, Katarzyna (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Streszczenie Instytucja zakazu konkurencji obowiązującego w czasie trwania stosunku pracy, ze względu na swoją ogromną popularność zastosowania w praktyce wielokrotnie i w sposób kompletny została poddawana analizie prawnej zarówno przez przedstawicieli doktryny prawa pracy, jak i w orzecznictwie. Niniejsze opracowanie stanowić będzie głos w dyskusji nad powracającym zagadnieniem konieczności wprowadzenia ustawowego nakazu odpłatności umowy o zakazie konkurencji z art. 101 (1) k.p. przy uwzględnieniu zarówno jego umownego charakteru, jak i ograniczenia, jakie stanowi dla zasady prawa do pracy.