‘ANIMULA VAGULA BLANDULA’… CESARZ HADRIAN I JEGO DUSZYCZKA-WĘDROWNICZKA - Kuryłowicz, Marek (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Artykuł zawiera przegląd przekładów i komentarzy do znanego wiersza cesarza Hadriana Animula vagula blandula, jakie znajdują się w literaturze opublikowanej w języku polskim (A. Birley, A. Krawczuk, K. Morawski, J. German, Z. Kubiak, G. Morcinek). Są to jednocześnie literackie ścieżki omawianego wierszyka, wywołującego nadal wiele różnorodnych skojarzeń i ponadczasowych reﬂeksji nad cesarzem – człowiekiem i jego duszyczką – wędrowniczką.