JÓZEFA JAROSZEWICZA KONCEPCJA UTWORZENIA WYŻSZEJ SZKOŁY PRAWA I ADMINISTRACJI W WILNIE Z 1832 ROKU - Godek, Sławomir (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Po powstaniu listopadowym władze rosyjskie zlikwidowały Uniwersytet Wileński. Znany historyk i prawnik, Józef Jaroszewicz, przedstawił w 1832 roku projekt powołania w miejsce Uniwersytetu wyższej szkoły prawa i administracji oraz zarysował obowiązujący w niej program nauczania.