ZGŁOSZENIE NAJMU OKAZJONALNEGO LOKALU NACZELNIKOWI URZĘDU SKARBOWEGO - Mróz, Arkadiusz (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Artykuł jest drugim z trzech artykułów prezentujących szczegółowe rozważania dotyczące konstrukcji okazjonalnego najmu lokalu oraz jej praktycznego znaczenia dla funkcjonowania rynku najmu lokali mieszkalnych w Polsce. W artykule przedstawiono rozważania dotyczące konieczności zgłoszenia zawarcia umowy najmu okazjonalnego lokalu naczelnikowi urzędu skarbowego przez wynajmującego będącego osobą fizyczną, nieprowadzącego działalności gospodarczej w zakresie wynajmowania lokali i konsekwencji niedokonania przedmiotowego zgłoszenia.