ROZWAŻANIA NA TEMAT CHARAKTERU PRAWNEGO UCHWAŁY SPóŁKI KAPITAŁOWEJ - Ochmann, Paweł (Zeszyty Prawnicze, 2019)
Uchwały spółek kapitałowych należą do rudymentarnych zagadnień prawa spółek handlowych. Ze względu na ich znaczenie dla funkcjonowania mechanizmu prawnego, jakim jest spółka kapitałowa, stanowią one wdzięczny temat dla rozpraw naukowych. Wyrazem tego jest bardzo obfita ilość wypowiedzi doktryny na temat charakteru prawnego uchwał i problemów z tym związanych. Nie oznacza to bynajmniej, że temat ten został wyczerpany, a wszelkie pojawiające się kwestie rozstrzygnięte. Dlatego niniejszy artykuł także podejmuje próby wyjaśnienia charakteru prawnego uchwały spółki kapitałowej, proponując nowe spojrzenie na tę materię. Wypracowany dorobek doktryny posłużył za punkt wyjścia do dalszych, własnych reﬂeksji, w związku z czym w pierwszej części artykułu przedstawione zostaną poglądy wynikłe wskutek prowadzonego dotychczas dyskursu. Następnie przeprowadzona zostanie ich ocena, aby w dalszej części móc sformułować własne stanowisko na temat natury uchwały spółki kapitałowej.