O PRZEMIANACH PRAWA KRAJOWEGO PO ROZBIORACH RZECZYPOSPOLITEJ W ŚWIETLE WYKŁADU ‘PRAWO POLSKO-LITEWSKIE’ [IGNACEGO DANIŁOWICZA] - Godek, Sławomir (Zeszyty Prawnicze, 2019)
W zbiorach lwowskich zachował się bardzo obszerny rękopis zawierający tekst wykładu na temat prawa polsko-litewskiego. Prawdopodobnie powstał on w końcu lat dwudziestych XIX w. i był dziełem Ignacego Daniłowicza. Tekst wykładu dostarcza okazji do poczynienia licznych obserwacji o zmianach jakich pod wpływem aktów rosyjskich doznało prawo polsko-litewskie w początkach XIX w. Zmiany te objęły w różnym stopniu wszystkie dziedziny prawa.