PRAWO WŁAŚCIWE DLA ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SZKODĘ SPOWODOWANĄ PRZEZ WYPADKI DROGOWE Z UDZIAŁEM AUTONOMICZNYCH POJAZDóW - Świerczyński, Marek; Żarnowiec, Łukasz (Zeszyty Prawnicze, 2019)
Niniejszy artykuł dotyczy odpowiedzialności za szkodę spowodowaną przez wypadki drogowe z udziałem autonomicznych pojazdów. Przedmiotem analizy i krytyki jest regulacja kolizyjnoprawna przyjęta w rozporządzeniu Rzym II oraz obu konwencjach haskich z 1971 i 1973 r. Badane aspekty obejmują klasyfikację szkód i odpowiedzialnych podmiotów. Po zbadaniu tych aktów prawnych staje się jasne, że istniejący model kolizyjno prawny jest bardzo złożony i skomplikowany. W rezultacie autorzy przedstawiają możliwe zmiany w przepisach kolizyjnych, mając na uwadze potrzebę ochrony osoby poszkodowanej. Pozwoli to na bardziej indywidualne rozpatrzenie danego przypadku i może doprowadzić do lepszego rozstrzygnięcia sporów. Wyniki mogą być przydatne dla oceny algorytmów sztucznej inteligencji w prawie prywatnym międzynarodowym.