GLOSA DO WYROKU SĄDU APELACYJNEGO W SZCZECINIE Z 12 PAŹDZIERNIKA 2017 R., II AKA 53/17, «LEX» NR 2418147 - Kulik, Marek (Zeszyty Prawnicze, 2019)
Glosa dotyczy zagadnienia prawnej oceny zachowania sprawcy przedkładającego podrobiony lub przerobiony dokument w celu uzyskania kredytu lub pożyczki. Autor podziela pogląd, że samo przedłożenie dokumentu może zostać pochłonięte przez oszustwo kredytowe. Jest jednak zdania, że nie jest to jedynie możliwe rozwiązanie. Uważa bowiem, że w niektórych wypadkach dojdzie do rzeczywistego zbiegu przepisów. W odniesieniu do oceny sytuacji, gdy sprawca najpierw podrabia lub przerabia dokument, a następnie przedkłada go w celu uzyskania kredytu lub pożyczki, autor podziela pogląd, że w grę wchodzi rzeczywisty zbieg przepisów. Uważa jednak, że są możliwe wypadki, gdy dojdzie do zbiegu przestępstw, a nie zbiegu przepisów