PRZESTĘPSTWO HANDLU LUDŹMI W ROSJI – ASPEKTY PRAWNE - Laskowska, Katarzyna (Zeszyty Prawnicze, 2019)
Opracowanie zawiera omówienie prawnej regulacji przestępstwa handlu ludźmi w Federacji Rosyjskiej. Zwrócono w nim uwagę na fakt niedługiego okresu obowiązywania przepisu dotyczącego tego czynu w rosyjskim kodeksie karnym z 1996 r., jak również na gwarancje ochrony człowieka przed nim występujące w rosyjskiej konstytucji z 1993 r. Zagadnienie zostało omówione według ustawowych znamion przestępstwa. Wiele uwagi poświęcono analizie rozbudowanej strony przedmiotowej, występującej w typie podstawowym, kwalifikowanym i szczególnie kwalifikowanym. W rozważaniach podkreślono widoczną kazuistykę przyjętego rozwiązania i zagrożenie przestępstwa surowymi sankcjami. Wskazano na niektóre odrębności w stosunku do polskiej regulacji.