SŁOWA Z MOWY METELLUSA NUMIDICUSA, KTÓRĄ WYGŁOSIŁ W CZASIE CENZURY DO LUDU, KIEDY ZACHĘCAŁ DO OŻENKU; ORAZ DLACZEGO TĘ MOWĘ GANIONO I JAK – PRZECIWNIE – BYŁA BRONIONA - AULUS GELLIUS, „NOCE ATTYCKIE” 1,6 TEKST - TŁUMACZENIE - KOMENTARZ - Tarwacka, Anna (Zeszyty Prawnicze, 2019)
.