ZNACZENIE KONTROLI PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI PRACY DLA OCHRONY ŻYCIA I ZDROWIA PRACOWNIKÓW - Gładoch, Monika (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Zadania Państwowej Inspekcji Pracy powinny być zgodne z funkcjami, które wypełnia. Jednym z konstytucyjnych zadań państwa jest sprawowanie nadzoru nad warunkami pracy. Ważną rolę w tym zakresie pełni PIP. Także konwencja MOP nr 81 określa główne uprawnienia inspekcji. Poszerzenie zadań nie może prowadzić do ograniczenia jej kluczowych funkcji. Niestety, od lat utrzymuje się trend polegający na zlecaniu inspekcji nowych zadań, co może negatywnie wpływać na wykonywanie przez nią zadań w zakresie ochrony pracy.