UPRAWNIENIA INSPEKTORA PRACY W ZAKRESIE KONTROLI PRZESTRZEGANIA PRZEPISÓW DOTYCZĄCYCH BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY - Karbowska, Sylwia (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Niniejsze opracowanie prezentuje zakres uprawnień kontrolnych inspektora pracy oraz zasady tej kontroli w obszarze przestrzegania przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, co jest szczególnie istotne w kontekście sukcesywnego poszerzania zakresu zadań Państwowej Inspekcji Pracy. W tekście przedstawiono wyniki badania przedsiębiorców, które odnoszą się do relacji między przedsiębiorcami a Państwową Inspekcją Pracy, oraz ich oczekiwań wobec niej. Zwrócono też uwagę na istotną rolę instruktażu i poradnictwa inspekcji pracy w efektywnym zapewnianiu praworządności w stosunkach pracy.