PRZESTĘPSTWO NIEALIMENTACJI PRZED I PO NOWELIZACJI Z 23 MARCA 2017 R. ASPEKTY INTERTEMPORALNE - Kluza, Jan (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Przestępstwo niealimentacji określone w art. 209 k.k. stanowi jeden z nielicznych przykładów odpowiedzialności karnej za długi. Jest to jednak odpowiedzialność ściśle związana przede wszystkim z wywiązywaniem się z podstawowego obowiązku rodzicielskiego względem dzieci. Z uwagi na skalę tego zjawiska i jego naganność ustawodawca zdecydował się w 2017 r. na zasadniczą zmianę w obszarze granic penalizacji tego przestępstwa. Skutkowało to jednak niezamierzonymi przez ustawodawcę konsekwencjami w zakresie intertemporalnym, przede wszystkim odnośnie do częściowej depenalizacji niektórych stanów faktycznych, a także problemów związanych z właściwym opisem czynu zabronionego.