ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA SZKODY WYRZĄDZONE PRZEZ ZWIERZĘTA W UPRAWACH W EGIPCIE PTOLEMEJSKIM - Skalec, Aneta (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Szkody wywoływane przez zwierzęta były w Egipcie odwiecznym problemem. Dotyczy go wiele dokumentów papirusowych z okresu ptolemejskiego, w tym petycje, diagramma królewskie i zarządzenie. Wyłaniający się z nich obraz nie jest w pełni jasny. Wydaje się jednak, że w przeciwieństwie do tego, do czego przyzwyczaiło nas prawo rzymskie, sposób wyrządzenia szkód nie odgrywał większego znaczenia i nie wpływał na zakres odpowiedzialności. Nieistotne zatem było, czy straty zostały spowodowane przez same zwierzęta, czy też z inicjatywy pasterza. Nie znajdujemy w papirusach poświadczenia funkcjonowania w tym przypadku odpowiedzialności noksalnej z możliwością wydania zwierzęcia lub zapłatą odszkodowania, której doszukiwał się w Egipcie Modrzejewski, odwołując się do źródeł greckich. Odpowiedzialność za szkody zdaje się natomiast ulec zmianie na przestrzeni czasu. O ile w III w. p.n.e. domagano się zapłaty odszkodowania za zniszczone uprawy, o tyle w II w. p.n.e. źródła potwierdzają istnienie konfiskaty zwierząt. Zmiana ta mogła być spowodowana różnymi czynnikami, najprawdopodobniej problemami gospodarczymi w tym wieku.