PROPAGOWANIE LUB POCHWALANIE ZACHOWAŃ O CHARAKTERZE PEDOFILSKIM - Rosiak, Łukasz (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Niniejszy artykuł dotyczy przestępstwa publicznego propagowania lub pochwalania zachowań o charakterze pedofilskim. W ramach tekstu analizowane są kolejne elementy struktury tego występku, tj. przedmiot, strona przedmiotowa, podmiot oraz strona podmiotowa. Sama idea wprowadzenia przepisu do kodeksu karnego świadczy o szczególnym znaczeniu, jakie ustawodawca przykłada do ochrony małoletnich przed nadużyciami seksualnymi. Zwieńczenie artykułu stanowią propozycje modyfikacji przepisu zgodnie między innymi z postulatami doktryny.