ALEXANDRE JANNÉE ET LES PHARISIENS - Mélèze Modrzejewski, Joseph (Zeszyty Prawnicze, 2016)
Aleksander Janneusz i faryzeusze Streszczenie Aleksander Janneusz (Jannaj), trzeci hasmonejski władca Judei i arcykapłan Jerozolimy na przełomie II i I wieku przed n.e. (103-76), uchodzi za tyrana. W Talmudzie, u Józefa Flawiusza i w kilku qumrańskich dokumentach zachowały się echa ostrego konfliktu, jaki go poróżnił z faryzeuszami i doprowadził do ich masowej zagłady. Większość komentatorów współczesnych notuje, że Janneusz faryzeuszy „ukrzyżował”. Na tym tle, pojawił się w qumranologii pod koniec dwudziestego wieku pogląd, zgodnie z którym mielibyśmy tu przykład zastosowania prawa żydowskiego, jakie ponoć było w mocy za czasów Hasmoneuszy. Uważna analiza danych źródłowych prowadzi jednak do odrzucenia takiej interpretacji, która, kojarząc śmierć Jezusa z Nazaretu z masakrą faryzeuszy za panowania Janneusza, odbiega od postanowień II Soboru watykańskiego. Bardziej uzasadniona jest interpretacja egzekucji faryzeuszy w świetle karnoprawnej praktyki monarchii hellenistycznej.