‘DOS’ UND ‘DONATIO’ MITGIFTBESTELLUNG IST KEINE SCHENKUNG - Wacke, Andreas (Zeszyty Prawnicze, 2016)
„Dos” i „donatio”. ustanowienie posagu to nie darowizna Streszczenie Przedmiotem artykułu jest instytucja ustanowienia posagu w prawie rzymskim. Autor dowodzi, że ustanowienie posagu nie było darowizną. W oparciu o materiał źródłowy wskazuje na różnice pomiędzy tymi instytucjami, które wynikały z różnych funkcji przez nie speł- nianych. Autor przypomina, że reguły prawne dotyczące posagu były konsekwencją różnych zadań i ról mężczyzny i kobiety, jaką mieli w małżeństwie. Posag, w odróżnieniu od darowizny, odgrywał rolę nie tylko indywidualną, gdyż w interesie przyszłych pokoleń czyli w interesie publicznym leżało, aby dzieci dorastały w rodzinach o dobrej sytuacji finansowej. W imperium, które prowadziło stale wojny chciano też zapewnić, aby wdowy i sieroty były zabezpieczone. W konsekwencji, z racji różnych ograniczeń dotyczących causa donandi, prawnicy rzymscy zmuszeni byli wykreować favor dotis, aby wyraźnie rozróżnić dos i donatio.