IDENTYFIKACJA MIĘDZYNARODOWEGO PRAWA ZWYCZAJOWEGO W OPINII DORADCZEJ MIĘDZYNARODOWEGO TRYBUNAŁU SPRAWIEDLIWOŚCI W SPRAWIE ARCHIPELAGU CZAGOS - Kleczkowska, Agata (Zeszyty Prawnicze, 2020)
W lutym 2019 r. Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości (MTS) wydał opinię doradczą dotyczącą prawnych konsekwencji oddzielenia archipelagu Czagos od Mauritiusa w 1965 r. Celem niniejszego artykułu jest przeanalizowanie metodologii, za pomocą której MTS dokonał identyfikacji norm międzynarodowego prawa zwyczajowego odnoszących się do samostanowienia, które następnie stały się podstawą rozstrzygnięcia Trybunału. Przedmiotem badania będzie więc czwarta część opinii doradczej, „Pytania zadane Trybunałowi przez Zgromadzenia Ogólne”. Artykuł opiera się na tezie, że metodologia identyfikacji zwyczaju, wykorzystana przez Trybunał w omawianej opinii doradczej, znacznie różni się od sposobu badania zwyczaju stosowanego dotychczas przez Trybunał, z uwagi na połączenie kilku czynników, w tym w szczególności oparcie identyfikacji zwyczaju wyłącznie o rezolucje Zgromadzenia Ogólnego ONZ. Artykuł został podzielony na cztery części: pierwsza przedstawia zwięźle najważniejsze wątki rozważań Trybunału co do prawa zwyczajowego. W drugiej części porównano dotychczasową metodologię MTS, jeśli chodzi o identyfikację zwyczaju, z rozważaniami z opinii doradczej ws. archipelagu Czagos. W trzeciej części omówiono to, jak Trybunał przedstawił w opinii doradczej sposób formowania się zwyczaju. Czwarta część została natomiast poświęcona rezolucji ZO ONZ 1514.