ISTOTA KONSTRUKCJI PRAWNEJ DELEGOWANIA POLICJANTA DO INNEJ JEDNOSTKI ORGANIZACYJNEJ POLICJI LUB INNEJ MIEJSCOWOŚCI - Gacek, Paweł (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Niniejszy artykuł w całości został poświęcony omówieniu konstrukcji prawnej delegowania policjanta od czasowego pełnienia służby w innej jednostce Policji lub w innej miejscowości. Instytucja ta została uregulowana w art. 36 ust. 1 – 3 ustawy o Policji. Stosunek służbowy ma charakter wyłącznie administracyjnoprawny. Jego charakterystyczną cechą jest zwiększona dyspozycyjność i podporządkowanie policjanta w służbie. Jednym z przejawów tej dyspozycyjności jest możliwość delegowania policjanta. Skoncentrowano zatem uwagę na omówieniu charakteru prawnego tej instytucji oraz podmiotów uprawnionych do jej stosowania.