OPŁATY ZA WSTĘP DO POLSKICH PARKÓW NARODOWYCH - Gawrysiak-Zabłocka, Aleksandra (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Celem artykułu jest krytyczna analiza regulacji prawnych dotyczących opłat za wstęp do polskich parków narodowych zawartych w ustawie o ochronie przyrody z 2004 r. oraz praktyki ich stosowania. Tezą pracy jest, że obecnie obowiązujące przepisy są wadliwe i konieczna jest ich zmiana, tak, aby regulacja dotycząca tych opłat nie naruszała podstawowych zasad państwa prawnego czy prawa UE.