Kilka refleksji o stanie polskiej romanistyki na tle zmian ustaw o szkolnictwie wyższym - Zabłocka, Maria (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Celem artykułu jest ukazanie, jak kolejne zmiany ustaw dotyczących stopni i tytułu naukowego oraz szkolnictwa wyższego powodowały nagłe „przyspieszenie” w staraniu się o uzyskanie stopnia i tytułu, co nie zawsze było związane z jakością publikacji potrzebnych do osiągnięcia awansu naukowego.