THE CONCEPT OF ‘THINGS’AND THEIR DEFINITION IN THE NEW CZECH CIVIL CODE FROM THE PERSPECTIVE OF ROMAN LAW - Skřejpek, Michal (Zeszyty Prawnicze, 2016)
KONCEPCJA RZECZY I ICH DEFINICJA W NOWYM CZESKIM KODEKSIE CYWILNYM Z PERSPEKTYWY PRAWA RZYMSKIEGO Streszczenie W artykule podjęto próbę analizy regulacji nowego czeskiego Kodeksu Cywilnego, dotyczących zagadnienia podziałów rzeczy, w odniesieniu do ogólnej deklaracji ustawodawcy, który uznał, że „europejska kultura prawna jest oparta na prawie rzymskim, a jego instytucje, szczególnie w dziedzinie prawa rzeczowego mają decydujący wpływ na współczesne kodeksy cywilne”. Wiele przepisów odpowiada dokładnie rzymskim wzorcom, są jednak i takie, które – mimo pozornych zbieżności – odchodzą od prawa rzymskiego w istotnych szczegółach, pomijając jakąś przesłankę (np. przesłanka res habilis przy zasiedzeniu), co może prowadzić do trudności w ich zastosowaniu.