OŚWIADCZENIA WOLI SKŁADANE W TOKU KOMUNIKACJI ELEKTRONICZNEJ A PRAWO PRYWATNE MIĘDZYNARODOWE – ZARYS PROBLEMATYKI - Gajek, Krzysztof (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Artykuł stanowi wprowadzenie do problematyki oświadczeń woli składanych w toku komunikacji elektronicznej rozpatrywanej w świetle obowiązujących w Polsce norm prawa prywatnego międzynarodowego. Ukazuje wpływ specyfiki elektronicznych środków porozumiewania się na postać oświadczenia woli oraz na zastosowanie norm kolizyjnych, zwracając uwagę na trudności mogące powstać na tym tle. Opracowanie opisuje zagadnienie ustalania prawa właściwego dla dokonania oraz dopuszczalności czynności prawnej, jak również problematykę wyboru prawa przez strony umowy. Artykuł referuje również tematykę ustalania prawa właściwego w sytuacji, gdy strony umowy opartej na elektronicznych oświadczeniach woli nie dokonały wyboru prawa (lub gdy wybór ten był niedopuszczalny). Tekst analizuje w przedmiotowym zakresie zarówno prawo polskie, jak i wybrane akty prawa międzynarodowego.