LEKARSKIE BADANIE KWALIFIKACYJNE A REALIZACJA OBOWIĄZKOWYCH SZCZEPIEŃ OCHRONNYCH DZIECI W PERSPEKTYWIE ODPOWIEDZIALNOŚCI Z ART. 115 KODEKSU WYKROCZEŃ - Czechowicz, Sebastian (Zeszyty Prawnicze, 2021)
W niniejszych rozważaniach dokonano próby określenia lekarskiego badania kwalifikacyjnego jako elementu składowego obowiązku szczepień w Polsce. Dokonano analizy orzecznictwa i poglądów doktryny w tym zakresie. Wykazano związek pomiędzy lekarskim badaniem kwalifikacyjnym a szczepieniem ochronnym i ich wyraźny korelat. Ponadto poddano weryfikacji danych statystycznych w zakresie realizacji obowiązkowych szczepień ochronnych. Ponadto przybliżono sam problem obowiązku szczepień i powstające na gruncie jego realizacji wątpliwości natury prawnej. Artykuł w głównej mierze poświęcony jest próbie odpowiedzenia na pytanie, czy niepoddanie dziecka lekarskiemu badaniu kwalifikacyjnemu może powodować skutki w zakresie odpowiedzialności za wykroczenie, czy też nie. Dokonano szczegółowej analizy art. 115 kodeksu wykroczeń stypizującego wykroczenie polegające na uchylaniu się od obowiązku szczepień. Przy tym zagadnieniu niezbędne było wykazanie ścisłego związku między działalnością organów administracji publicznej a skierowaniem wniosku o ukaranie na podstawie art. 115 k.w.