PROCEDURAL OBLIGATIONS UNDER THE EUROPEAN CONVENTION ON HUMAN RIGHTS: AN INSTRUMENT TO ENSURE A BROADER ACCESS TO ABORTION - Puppinck, Grégor (Zeszyty Prawnicze, 2016)
PROCEDURALNE OBOWIĄZKI PAŃSTWA WYNIKAJĄCE Z EUROPEJSKIEJ KONWENCJI PRAW CZŁOWIEKA JAKO INSTRUMENT SŁUŻĄCY ZAPEWNIENIU SZERSZEGO DOSTĘPU DO ABORCJI Streszczenie Ten krótki artykuł ma za zadanie odpowiedzieć na wyzywające pytanie o to, w jaki sposób Irlandia, kraj który trzykrotnie odrzucił w drodze referendum propozycję depenalizacji aborcji, może zostać wezwany do jej zalegalizowania w imię zgodności ze standardami Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności, która nie zawiera wśród swych postanowień prawa do aborcji. W tekście podkreśla się, że Polska znajduje się w bardzo podobnej sytuacji do Irlandii.