‘EPISTULAE HADRIANI AD APHRODISIENSES’ LISTY HADRIANA DO AFRODYZYJCZYKÓW - Tadajczyk, Konrad (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie tłumaczenia i komentarza do listów Hadriana do karyjskiej Afrodyzjady i polityki cesarza względem tego wolnego miasta. W liście pierwszym Hadrian potwierdza autonomię sądowniczą obywateli Afrodyzjady, w drugim akceptuje przywileje nadane przez poprzednich władców i zwalnia ich z podatku od rud żelaza. Dwa ostatnie listy dotyczą zgody władcy na budowę nowego wodociągu i przesunięcia pieniędzy przeznaczonych na igrzyska gladiatorskie na doprowadzenie wody do miasta oraz uchylania się ludzi od wyboru na kapłanów kultu cesarskiego i wypełniania obowiązków związanych z tą funkcją.