OGRANICZENIE TRANSGRANICZNEGO PRZEMIESZCZANIA ODPADÓW – PERSPEKTYWA PRAWNOMIĘDZYNARODOWA W ODNIESIENIU DO POLSKIEGO PRAWODAWSTWA - Cichos, Katarzyna (Zeszyty Prawnicze, 2021)
W ostatnich latach doszło do gruntownych przemian w zakresie globalnej praktyki kształtowania regulacji prawnych w obszarze transgranicznego przemieszczania odpadów i gospodarki odpadami (powstałe w wyniku przyjęcia regulacji zakazujących importu odpadów przez Chiny i inne państwa azjatyckie, jak również w kontekście Agendy na rzecz Celów Zrównoważonego Rozwoju z 25 września 2015 r. i koncepcji zrównoważonego rozwoju). Równocześnie w Polsce odnotowano między innymi gwałtowny wzrost liczby pożarów wysypisk śmieci, czy powstałych, nielegalnych składowisk odpadów. Artykuł podejmuje analizę sytuacji faktycznej i prawnej w Polsce oraz ocenę wprowadzonych w 2018 i 2019 r. zmian legislacyjnych w obszarze gospodarki odpadami w kontekście przemian globalnych. Analiza koncentruje się na okolicznościach, które bezpośrednio przyczyniły się do zmiany ustawodawstwa, jak również rozwiązaniach legislacyjnych będących próbą rozwiązania powstałych nieprawidłowości w zarządzaniu odpadami i podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie, czy przyjęte rozwiązania okazały się skuteczne, zwłaszcza w kontekście globalnych przemian w zakresie gospodarowania odpadami i ich transgranicznego przepływu. Poprzez analizę stanu faktycznego i prawnego występującego w Polsce i na świecie, artykuł wskazuje obszary, które wymagają dalszych usprawnień i nowelizacji w celu zapewnienia większego bezpieczeństwa w zakresie gospodarowania odpadami w Polsce.