CYWILNE ASPEKTY UPROWADZENIA DZIECKA ZA GRANICĘ W UNII EUROPEJSKIEJ - Wierciński, Jacek (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Problematyka międzynarodowego uprowadzenia rodzicielskiego została uregulowana w konwencji dotyczącą cywilnych aspektów uprowadzenia dziecka za granicę, sporządzonej w Hadze dnia 25 października 1980 r. W państwach Unii Europejskiej przepisy tej konwencji zostały uzupełnione i zmodyfikowane przez rozporządzenie Rady (WE) Nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 r. dotyczącym jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich oraz w sprawach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej, uchylającym rozporządzenie (WE) nr 1347/2000. W tym artykule analizowane są jego kluczowe przepisy i ich wpływ na prowadzone w Polsce postępowania w sprawach o nakazania powrotu małoletniego do kraju jego pochodzenia.