KILKA UWAG NA TEMAT CENZURY KWINTUSA CECYLIUSZA METELLUSA MACEDOŃSKIEGO - Schreiber, Łukasz (Zeszyty Prawnicze, 2021)
W niniejszym opracowaniu, pomimo ograniczonych przekazów źródłowych na temat samej kadencji, podjęto próbę opisania cenzury Kw. Metellusa Macedońskiego. To on jako pierwszy w swoim rodzie osiągnął zaszczytny urząd, zaś jego kadencja z lat 131-130 w perspektywie czasu wyniosła Cecyliuszy Metellusów do najwyższych funkcji państwowych, a sam ród stał się jednym z najbardziej wpływowych i uprzywilejowanych w Republice Rzymskiej. Podejmując się opisania roli, jaką odegrał Kw. Metellus Macedoński w życiu politycznym ówczesnego Rzymu, skupiono się na analizie sojuszu wyborczego i konsekwencji wynikających z sensacyjnych wyników, które ustanowiły cenzorami parę plebejuszy. Ponadto ukazano konieczność odczytywania słynnej Oratio de prole augenda, Metellusa, jako próby zarysowania pozytywnego programu dla większości senackiej wobec zgładzenia Tyberiusza Grakchusa.