ANALIZA PROJEKTU DYREKTYWY W SPRAWIE WSPÓLNEGO SYSTEMU PODATKU OD USŁUG CYFROWYCH NA TLE WYZWAŃ STOJĄCYCH PRZED PODATKIEM DOCHODOWYM W DOBIE REWOLUCJI CYFROWEJ - Tchórzewski, Mateusz (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Praca poświęcona jest podatkowi od usług cyfrowych w wersji proponowanej w projekcie dyrektywy Rady w sprawie wspólnego systemu podatku od usług cyfrowych pobieranego od przychodów wynikających ze świadczenia niektórych usług cyfrowych. Jest on tu rozpatrywany jako egzemplifikacja próby odpowiedzi na niektóre wyzwania, jakie stawia przed prawem podatkowym proces cyfryzacji gospodarki. Opracowanie zawiera w szczególności omówienie kluczowych elementów podatku od usług cyfrowych w wersji zaproponowanej w wyżej wymienionym projekcie.