UDZIAŁ JEDNOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO W PROCESIE FINANSOWANIA OCHRONY ZDROWIA - Mikos-Sitek, Agnieszka (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Problematyka organizacji oraz finansowania systemów ochrony zdrowia stanowi jeden z istotnych aspektów funkcjonowania współczesnych państw. Poświęca się jej wiele uwagi, co znajduje swoje odzwierciedlenie również w systemach prawnych, które w coraz szerszym zakresie odnoszą się do poszczególnych aspektów ochrony zdrowia. Istotnym elementem definiującym system ochrony zdrowia danego państwa jest przyjęty model jego organizacji oraz finansowania. Determinuje on oczywiście w znacznej mierze kształt przyjmowanych w państwie rozwiązań organizacyjnych oraz zasad finansowania świadczeń opieki zdrowotnej. Pozostaje jednocześnie w związku z realizacją prawa do ochrony zdrowia, a w tym zakresie z zapewnieniem dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. W niniejszym opracowaniu analizie poddano strukturę źródeł finansowania systemów ochrony zdrowia – ze szczególnym uwzględnieniem środków publicznych przeznaczonych na ten cel przez jednostki samorządu terytorialnego.