INSTYTUCJA BANKÓW POŚREDNICZĄCYCH W OBROCIE NIEWYKORZYSTANYM POTENCJAŁEM ZABUDOWY W STANACH ZJEDNOCZONYCH AMERYKI - Kwiatkowski, Wojciech (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Artykuł porusza kwestię banków TDR jako podmiotów pośredniczących w transferze niewykorzystanego potencjału zabudowy w Stanach Zjednoczonych i wspierających należyte funkcjonowanie tej instytucji. Rola banków TDR jest tu o tyle istotna, że stabilizują one rynek TDR, zapewniają mu pożądaną synchronizację oraz gwarancję adekwatnej ceny. W realiach amerykańskich bankowość TDR jest szczególnie istotna wówczas, gdy niewykorzystany potencjał pozyskiwany jest z obszarów znajdujących się pod ochroną ze względu na szczególne warunki środowiskowe oraz z obszarów wyłączonych z zabudowy ze względu na przewidzianą tam działalność rolniczą. W mniejszym stopniu odgrywają one znaczenie w środowisku, w którym pierwotnie powstały, tj. miastach, gdzie w założeniu miały zapewniać transfer niewykorzystanego potencjału zabudowy działek położonych w specjalnie wyznaczonych przez władze częściach dzielnic. W artykule omówiono także kontrowersje, jakie w realiach amerykańskich wywołuje bankowość TDR, tj. możliwość naruszenia federalnego prawa konkurencji czy wyceny niewykorzystanego potencjału zabudowy.