DEFINICJA I STATUS PRACODAWCY ORAZ ORGANIZACJI PRACODAWCÓW W STOSUNKACH PRACY – DOŚWIADCZENIA EUROPEJSKIE W KONTEKŚCIE POLSKICH REGULACJI PRAWNYCH. ZARYS PROBLEMU - Jarota, Maciej (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Głównym zagadnieniem poruszanym w artykule jest definicja i status prawny organizacji pracodawców i ich organizacji w stosunkach pracy. Celem przeprowadzonej analizy jest odpowiedź na pytanie, czy obecnie stosowane definicje pracodawcy i charakter prawny organizacji pracodawców odpowiadają aktualnym wyzwaniom prawa pracy. Warto zastanowić się, czy obowiązujące regulacje prawne wymagają zmian w tym zakresie. Jeśli tak, jawi się pytanie, wokół jakich sfer funkcjonowania pracodawców i ich organizacji swoje rozważania powinien prowadzić prawodawca unijny i krajowy.